Foto: Policie ČR
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Kriminalisté Národní protidrogové centrály zadrželi a obvinili čtyři cizince, dva muže a dvě ženy, z obchodování s metamfetaminem ve velkém rozsahu v období minimálně minulých tří let. 

"Podle zjištění policie skupina na tržnici v příhraniční obci Potůčky provozovala stánky s textilním zbožím, kde však častěji než vystavené oblečení prodávala metamfetamin. S velkou pravděpodobností se jednalo o metamfetamin dovezený ze zahraniční, přesné složení a kvalitu zajištěných drog určí až znalci z Kriminalistického ústavu v Praze," uvedla policejní mluvčí Lucie Šmoldasová.

Tři členové skupiny byli podle kriminalistů přímo zodpovědní za prodej metamfetaminu, prodávali jej v množství od jednotek až po stovky gramů, a to jak dalším distributorům, tak přímo koncovým uživatelům, převážně z Německa. Čtvrtý cizinec zásoboval tržnici metamfetaminem v řádu kilogramů měsíčně.

Video Národní protidrogové centrály ZDE.

Národní protidrogová centrála na případu spolupracovala s Krajským ředitelstvím Policie Karlovarského kraje. Další člen organizované skupiny byl zadržen právě krajskými kriminalisty. Bližsí informace o případu níže v článku.

Úkony trestního řízení proběhly na pěti místech, bylo provedeno 7 domovních prohlídek a 14 prohlídek jiných prostor. Při nich bylo zajištěno celkem 681 gramů metamfetaminu v hodnotě zhruba 600 tisíc korun, finanční hotovost ve výši 28 475 Euro, dvě osobní motorová vozidla a dvě nemovitosti v hodnotě 8 milionů korun.

"Policisté dále zajistili 2516 kartonů nelegálních cigaret nalezených při prohlídce prostor sloužících ke skladování zboží a větší množství napodobenin značkového oblečení, které bylo předáno Celní správě k dalším opatřením," pokračovala mluvčí.

V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněným až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

 

Pátým zadrženým je také cizinec

Několik měsíců pracovali kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje na případu pod krycím názvem „STROM“. K samotné realizaci tohoto případu došlo v úterý 19. března letošního roku v brzkých ranních hodinách, kdy byl v místě svého bydliště zadržen devětatřicetiletý cizinec. Následně kriminalisté zajistili omamné a psychotropní látky či finanční hotovost. Ve stejnou dobu realizovali již zmíněný případ na Karlovarsku také policisté z Národní protidrogové centrály.

"Devětatřicetiletý muž si měl od roku 2022 obstarávat psychotropní látku zvanou pervitin, a to i přesto, že neměl zvláštní oprávnění k zacházení s omamnými a psychotropními látkami. Následně měl drogu pervitin prodávat ve velkém množství opakovaně mnoha lidem. Pervitin měl prodávat zejména uvnitř centrální prodejní haly na tržišti na Karlovarsku. Provedenou kriminalistickou expertízou bylo zjištěno, že se opravdu jednalo o krystalickou látku s obsahem metamfetaminu," uvedl policejní mluvčí z Karlovarského kraje Jakub Kopřiva.

Video Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje

Při realizaci této akce, na které se podílela Zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, byl devětatřicetiletý cizinec zadržen v místě svého bydliště na Karlovarsku. "Poté byla provedena domovní prohlídka a prohlídka jiných prostor na několika místech na Karlovarsku. Na tržnici, kde cizinec prodával různé zboží, byl zajištěn pervitin v řádech jednotkách kilogramů, rostlinná sušina o hmotnosti téměř jeden kilogram či digitální váhy. V rodinném domě, ve kterém byl cizinec zadržen, kriminalisté zajistili větší finanční obnos, několik stovek kartonů neokolkovaných či nesprávně okolkovaných cigaret, mobilní telefony či paměťové karty. Došlo také k prohlídce tří osobních automobilů a bytové jednotky v příhraničí, kde bylo zajištěno několik dokumentů," dodal dále mluvčí.

Následně kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje zahájili trestní stíhání devětatřicetiletého cizince, kterého obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Policejní vrchní komisař podal státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí obviněného cizince do vazby, což akceptoval. Na základě rozhodnutí soudu byl muž vzat do vazby.

V případě prokázání viny hrozí cizinci trest odnětí svobody na osm až dvanáct let.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru