Zdroj: Karlovarský kraj
Zajímavosti

Sokolov – Ačkoliv to venku vypadá v mnoha ohledech na jaro, pojďte si společně s Muzeem Sokolov ještě užít trochu té zimy. dnes, tedy ve čtvrtek 7. března jste zváni na přednášku Vladimíra Rozhona s názvem „Rakousko - uherská polární výprava“. Akce začíná v 17 hodin v zimní zahradě sokolovského zámku. Vstupné je zdarma.

Rakousko-­uherská expedice k severnímu pólu proběhla v letech 1872 až 1874. Přestože jejím skutečným cílem byl pokus o nalezení splavné cesty severovýchodním průjezdem, jejím úspěchem bylo objevení Země Františka Josefa. Mezi vůdce výpravy patřil poručík rakouského řadového loďstva Carl Weyprecht z Hesenska a český nadporučík Julius Payer z Teplic. Dvaadvacet polárníků se plavilo na lodi Admiral Tegetthoff, zhotovené právě k tomuto účelu a pojmenované po jednom z nejvýznamnějších velitelů rakouského námořnictva Wilhelmu von Tegetthoffovi. O tom, co všechno polárníci na dobrodružné cestě zažili, bude vyprávět Vladimír Rozhon, který patří k předním odborníkům na české cestovatele 19. a první poloviny 20. století. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru