Uzavřené hranice rozdělily rodiny a přátele z pohraničí. V sobotu se budou moci setkat
Ilustrační foto: Jan Kvapil
Co se chystá

Karlovarský kraj – Nově vzniklá mezinárodní občanská iniciativa Soboty pro sousedství zahajuje v sobotu 16. května od 14 hodin sérii setkání sousedů, přátel a příbuzných rozdělených hranicí v důsledku pandemie Covid-19 a připravuje výzvu určenou vládám zemí ve střední Evropě.

Iniciativa sdružuje na tisíc lidí z pohraničí České republiky, Německa, Rakouska, Polska a Slovenska. Setkání se uskuteční na dvanácti místech tzv. zelené hranice současně (seznam viz níže), cílem je poukázat na negativní důsledky uzavřených hranic.

„Aniž bychom chtěli zlehčovat pandemii a zpochybňovat opatření v souvislosti s ní přijatá, chceme upozornit na těžké a nedůstojné životní situace, které s sebou uzavření hranic nese a které dopadají na desítky až stovky tisíc obyvatel žijících v pohraničí,“ uvedl jeden z z neformálních mluvčích iniciativy ústecký germanista Jan Kvapil. „Myslíme si, že ve chvíli, kdy ve střední Evropě panuje obdobná epidemiologická situace a kdy jsou ve všech zemích přijata téměř totožná ochranná opatření, nemá uzavření hranic s nejbližšími sousedy žádný smysl a vede jen ke zbytečnému rozdělování rodin, přátel.“

Vedle toho se organizátoři také obávají nepříznivých dopadů této izolace nejen v hospodářské, ale i v sociální a kulturní oblasti. „Na obou stranách hranice sdílíme obavu, že nás uzavřená hranice uvrhne mnoho let zpátky, a tak jako v nedávné minulosti se opět ocitneme jakoby na konci světa,“ dodává další organizátor setkání Christoph Mauerer z bavorského městečka Neukirchen beim Heiligen Blut, jenž aktuálně pobývá v Praze.

Organizátoři a organizátorky ještě před sobotní akcí zveřejní výzvu určenou vládám zemí ve střední Evropě, aby jednaly o jednotném postupu a opatřeních vedoucích k urychlenému otevření hranic i pro běžné občany. „Hodláme v těchto setkáních pokračovat, dokud nebudou hranice opět průchodné,“ uzavírá Jan Kvapil a dodává, že další setkání na zelené hranici se uskuteční opět za dva týdny v sobotu 30. května. Všichni účastníci sousedských setkání budou přirozeně dodržovat všechna předepsaná ochranná opatření.

Většina míst sousedských setkání se nachází podél česko-německé hranice, jedno setkání je připraveno i na jižní Moravě na hranici s Rakouskem a jedno poblíž Náchoda na česko-polské hranici.

Seznam míst setkání na zelené hranici:

CZ / PL: přechod na turistické stezce Náchod, Běloves – Březová/Brzozowie, Kudowa-Zdrój (Kladská kotlina): https://mapy.cz/s/novohusevo
CZ / AT: mezi vinicemi u hraničního přechodu Mitterretzbach – Hnanice u Znojma (jižní Morava / Dolní Rakousko): https://mapy.cz/s/beduzuzote
CZ / DE: (od severu na jih)
1. u hraničního přechodu Oybin Hain / Krompach (Lužické hory): https://de.mapy.cz/s/gatukatofa
2. na vrcholu Luž v Lužických horách: https://de.mapy.cz/s/pohulamoju
3. na louce mezi vsí Oelsen a Krásný les (Krušné hory – Ústecko): https://mapy.cz/s/nocecudole
4. na louce Žebrácký roh mezi obcemi Holzhau a Moldava (Krušné hory – Teplicko): https://mapy.cz/s/bedamohupo
5. Klínská brána mezi obcemi Klíny a Neuhausen (Krušné hory – Mostecko a Chomutovsko) https://mapy.cz/s/nomukatuvo
6. u hraničního přechodu Jelení / Wildenthal (Krušné hory – Karlovarsko): https://mapy.cz/s/pulugulegu
7. u kaple Ackerl-Kapelle u hraničního přechodu mezi Selbem a Libou (Ašsko, Chebsko): https://de.mapy.cz/s/cotacufajo
8. u pramene Weißbachquelle mezi Bügellohe (u Schönsee) a bývalou osadou Václav (Český les): https://de.mapy.cz/s/nefogavobu
9. na vrcholu Ostrý na Šumavě: https://de.mapy.cz/s/fecebanozo
10. u hraničních přechodu Bučina / Finsterau (Šumava): https://mapy.cz/s/nabodogedu

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru