Benzín i nafta letos poprvé výrazněji zlevňují, jejich ceny do Vánoce ještě spadnou
ilustrační foto: CC0
Karlovy Vary

ČR - Pohonné hmoty poprvé v letošním roce výrazněji zlevňují. Cena benzínu Natural 95 klesla v uplynulém týdnu o 28 haléřů na cenu 36,75 koruny za litr, která je nejnižší od začátku letošního listopadu. Nafta ve stejném období zlevnila o deset haléřů a vyjde na 35,69, což je její nejnižší cena od konce letošního října.

Důvodem poklesu ceny pohonných hmot je propad cen ropy na světovém trhu. Ropa Brent v uplynulém měsíci zlevnila z ceny kolem 83 dolarů za barel na zhruba 76 dolarů barel, tedy o přibližně osm procent. Drtivá většina tohoto poklesu se odehrála v posledních zhruba dvou týdnech, pročež pohonné hmoty v ČR budou nadále zlevňovat i v příštích sedmi dnech. I vzhledem k tomu, že v uplynulých dvou týdnech se taktéž zvrátil trend předchozího oslabování koruny vůči dolaru, v němž se ropa obchoduje, a koruna vůči americké měně zpevnila zhruba o 1,4 procenta, v příštích sedmi dnech tempo zlevňování pohonných hmot ještě nabere na obrátkách. Benzín tak zlevní o zhruba 50 haléřů na litr a nafta o 40 haléřů.

„Ropa v uplynulých dvou týdnech zlevňovala zejména v důsledku stupňujících se obav z dopadu šíření nové varianty covidu, omikron. Její šíření hrozilo opět ochromit dopravu i průmysl ve světě, což by poptávku po ropě oslabilo. Nyní se ale ukazuje, že omikron by nemusel být tak nebezpečný, jak se zpočátku zdálo. Ropa Brent proto od pondělí opět zdražuje, zatím se ale prodává stále i tak o více než deset dolarů na barel levněji než v říjnu, když atakovala mnohaletá maxima na úrovni přesahující 86 dolarů za barel. Znamená to ovšem, že do Vánoc by zlevňování pohonných hmot v ČR mělo ustat. Na přelomu roku se tak benzín bude nejspíše prodávat za cenu kolem 36 korun za litr a nafta bude stát kolem 35 korun za litr,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

V příštích sedmi dnech pohonné hmoty výrazněji zlevní nejen v ČR, ale i v dalších okolních zemích. V Maďarsku, v Polsku, ve Slovinsku a tradičně také v Rumunsku či v Bulharsku je nyní v prosinci benzín levnější než v ČR. V Rakousku a Chorvatsku je jeho cena srovnatelná. Na Slovensku a tradičně v Německu i Itálii je jeho cena vyšší než v ČR. Nafta je levnější opět v Rumunsku a Bulharsku, ale také v Polsku a Maďarsku. Na Slovensku je její cena srovnatelná. V Rakousku, Chorvatsku, ve Slovinsku, v Německu či Itálii je nafta dražší než v ČR.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru