Karlovarský kraj plánuje upravit přírodní rezervaci Oceán v Krušnohoří
Radní Karel Jakobec při obhlídce rezervace Oceán. Foto zdroj: FCB Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Rezervace Oceán je velmi cenné území poblíž Perninku, Merklína a Nejdku s komplexem rašelinišť, která tvoří přirozené jádro krušnohorských mokřadů. Na takzvané managamentové zásahy v území rezervace se kraj pokusí získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí 2021 – 2027.


Podle krajského radního Karla Jakobce rezervace Oceán v minulých letech postupně zarůstala a plocha přírodního rašeliniště se zmenšovala. V minulosti došlo k obkroužení Oceánu systémem melioračních příkopů. Změny vodního režimu pak pravděpodobně nastartovaly zarůstání celé plochy keřovitými borovicemi. V současnosti jen kolem 10 procent plochy představuje zbytky funkčního rašeliniště. Cílem kraje bude zvětšení výměry této plochy alespoň na 40 procent.


Společně s ním se na prohlídku současného stavu vydala i Ludmila Vocelková, starostka města Nejdek, v jehož katastrálním území se dotčená oblast také nachází.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru