Foto: HZS Karlovarského kraje
Karlovy Vary

Chebsko - Únik oxidu uhličitého z cisterny nahlásil na tísňovou linku ve čtvrtek dopoledne řidič vozidla, které přijelo do chebské průmyslové zóny do jednoho z podniků. Hasiči na místě zjistili, že z ventilu cisterny stále uniká malé množství plynu.

Hasiči začali spolupracovat s techniky z přepravní společnosti, která do podniku cisternu vyslala. V průběhu řešení události došlo k náhlému velmi masivnímu úniku plynu. Bylo tak nutné okamžitě evakuovat všechny pracovníky podniku, rovněž byl záměr evakuovat i pracovníky ze všech ostatních podniků v okolí v průmyslové zóně. Během krátké chvíle unikl z cisterny veškerý náklad a k dalšímu úniku tak již neodcházelo. Proto se okolní firmy pouze vyrozuměly o probíhajícím zásahu.

V areálu podniku, kde k úniku došlo, byla do výšky metru a půl souvislá vrstva oxidu uhličitého, který je těžší než vzduch a drží se tak u země. Všichni zasahující hasiči i s technikou odjeli mimo areál, dovnitř se vrátila pouze průzkumná skupina, která zjišťovala stav přímo u cisterny, a především záchranná skupina složená z chebských drážních hasičů, kteří s pomocí vyváděcích masek zachránili z areálu dva řidiče nákladního auta. Ti se před plynem schovávali v kabině vozidla a bylo nutné je z prostředí nedýchatelného oxidu uhličitého zachránit. Stejným způsobem hasiči zachránili zaměstnance podniku ze vstupního prostoru, který byl rovněž zcela zasažený uniklou látkou.

 

Foto: HZS Karlovarského kraje

Vrstva plynu se začala postupně rozpouštět, hasiči provedli průzkum v prostorách kanceláří a výrobních hal podniku, nebyly zde nalezeny žádné osoby, stejně tak nebyly žádné osoby nalezeny v ostatních zaparkovaných vozidlech v areálu. Měření v okolních výrobních objektech vyloučilo, že by se oxid dostal mimo areál zasaženého podniku. Po úplném rozpuštění plynu se k cisterně vrátili technici, aby zjistili, co přesně se stalo a zda nedošlo i k poškození stáčení stanice, kam měl být plyn z cisterny stočený. V průběhu zásahu se zranily dva hasiči, byli zasaženi statickou elektřinou, která vzniká při proudění plynu z cisterny. Oba hasiče převezla na vyšetření do nemocnice přivolaná záchranná služba.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru