Foto: město Aš
Karlovy Vary

Aš - O tom, že městské muzeum v Aši podle všeho vlastní největší sbírku vzorků rukavic v České republice, jsem informoval už vícekrát, například zde

Vzorků půlpárů rukavic je v muzejní sbírce nyní 26 563. Uvedený počet nedávno oficiálně potvrdila Centrální evidence sbírek, vedená Ministerstvem kultury ČR. Na tomto základě muzeum požádalo o zápis do České knihy rekordů, vydávané Agenturou Dobrý den se sídlem v Pelhřimově. A právě dnes, tj. 27. února, do muzea zavítal z agentury její komisař a obchodní ředitel, pan Luboš Rafaj, aby na místě ověřil všechna důležitá fakta a pořídil fotodokumentaci. Právě ověření výsledného čísla a všech údajů o vzniku sbírky, postupném shromažďování, původu, dárcích a evidenci ašské sbírky muzeem jsou úkony, nutné pro zápis v České knize rekordů.

Sbírka rukavic v ašském muzeu není cenná jen úctyhodným počtem vzorků, ale také  tím, že může být vynikajícím studijním materiálem, například pro textilní návrháře. Unikátní je také fakt, že každý půlpár rukavic v této sbírce je originál, nejsou zde dva vzorky stejné.

Obří kolekce je potvrzením Aše jako centra produkce tohoto oděvního doplňku v českých zemích od 18. do 20. století.

O rukavice v ašském muzeu pečuje kurátorka textilní sbírky Monika Hlaváčková.  

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru