Vesnicí roku Karlovarského kraje se stala Andělská Hora. Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

ČR/Karlovarský kraj - Vesnice roku je tradiční soutěž obcí, kterou vyhlašují Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR. Mezi další vyhlašovatele se řadí Kancelář prezidenta republiky, Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR, Asociace krajů ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Svaz knihovníků a informačních pracovníků, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu a Národní síť Místních akčních skupin ČR.

Soutěž byla poprvé vyhlášena v roce 1995 pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Následně byl název změněn na Vesnice roku. Letos se tak koná již 28. ročník. jejím cílem je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňování programu obnovy vesnic a zároveň upozornit širokou veřejnost na význam venkova.

Příjem žádostí je možný do 26. dubna 2024 a hlásit se mohou všechny obce, tedy i města a městyse, které mají nejvýše 7 500 obyvatel a vypracovaly strategický dokument zabývající se rozvojem obce.

28. ročník se ponese v duchu několika změn a inovací. Jednou z nich je udělení nového ocenění v podobě fialové stuhy za inovativní řešení v obci. Odměna za vítězství v této kategorii je dotace od Ministerstva pro místní rozvoj ve výši 300 tisíc korun. Další podstatnou novinkou a ulehčením je elektronizace celého přihlašovacího procesu.

Karlovarský kraj pro oceněné obce také připravil hodnotné ceny ve formě finančních a věcných darů. Vítěz krajského kola a držitel Zlatého stuhy získá dar ve výši 300 tisíc a dalších 300 tisíc korun jako účelový dar na organizaci slavnostního vyhlášení a reprezentaci kraje v celostátním kole. Vyhlášení celostátního kola se letos uskuteční 21. září v Uherském Hradišti.

Bližší informace a přihlašovací formulář zájemci naleznou na webových stránkách soutěže. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru