Ilustrační foto: CC0
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Karlovarský kraj chystá zcela jedinečné „Projekty Karlovarského kraje v oblasti prevence duševního zdraví u dětí a mladistvých“, které se zaměří na žáky 2. stupně základních škol, studenty středních škol, jejich rodiče a pedagogy. Odbor zdravotnictví krajského úřadu na něm bude spolupracovat s Národním ústavem duševního zdraví, neziskovou organizací Nevypusť duši a organizací FOKUS a Českým rozhlasem, který bude mediálním partnerem všech projektů.       

„Zcela novým preventivním a osvětovým programem se snažíme reagovat na vzrůstající počet duševních onemocnění u dětí a mladistvých. Chceme ukázat dětem, mladistvým i jejich rodičům a pedagogům, jak předcházet těmto onemocněním a kde v případě potřeby mohou hledat pomoc. Podobné aktivity se zaměřením na prevenci duševního zdraví se v regionu dosud nerealizovaly, jedná se tedy skutečně o unikátní projekty,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.           

Projekt bude rozdělen do pěti aktivit. „Všech pět pohromadě“ zacílí na edukaci učitelů a zvyšování duševní gramotnosti žáků ve věku 11-13 let. „Bez obav“ bude určena rodičům vybraných žáků ve věku 7-12 let, kteří se již potýkají se známkami úzkosti u svých dětí. „Duševní zdravověda pro středoškoláky“ se zaměří na žáky 1. a 2. ročníků SŠ a aktivita s názvem „Blázníš? No a!“ pak na žáky 3. a 4. ročníků SŠ. Pro stejnou cílovou skupinu je určen také workshop „Mapa duševního zdraví“, který se uskuteční 10. října v rámci Světového dne duševního zdraví v Císařských lázních v Karlových Varech.   

Unikátní projekt je zcela v souladu se zákonem o ochraně veřejného zdraví a s národní politikou ochrany a podpory veřejného zdraví. Karlovarský kraj na podporu projektů vyčlenil ze svého rozpočtu částku ve výši téměř 1,2 milionu korun. Realizovány budou ve školním roce 2024/2025, přičemž Karlovarský kraj plánuje v těchto aktivitách pokračovat i v následujících letech. Cílem je, aby každá třída základní a střední školy na území Karlovarského kraje prošla odborným preventivním projektem v oblasti duševního zdraví.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru