Foto zdroj: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Cheb - Patří Jadran mezi vaše oblíbené dovolenkové destinace? A věděli jste, že za celou řadou objektů tamní architektury stojí známí čeští architekti? Pokud ne, pak určitě přijďte na přednášku pořádanou Galerií výtvarného umění v Chebu ve středu 24. dubna od 17 hodin. O nové poznatky vás obohatí historik umění Ladislav Zikmund-Lender.

Od konce 19. století se v dnešních státech severní Itálie, Slovinsku, Chorvatsku, ale i Bosně a Hercegovině a Černé Hoře začal významně rozvíjet turismus. Důvodem byl rakousko-uherský kapitál. Rakušané i Češi vnímali Jadran jako svou riviéru, která je současně levná. Začali zde budovat nezbytné infrastruktury, jako jsou hotely, lázně, restaurace, ale i banky a mnohé další. To trvalo do roku 1912, kdy se na Balkáně vyostřily politické konflikty mezi jednotlivými státy i vůči Rakousku. Mezitím však stačila celá řada podnikatelů a podnikavců z Čech na Jadranu investovat a přizvat k tomu významné architekty, jakými byl Jan Kotěra, Josef Schulz, Emil Králíček, Adolf Loos a další. Jak jejich projekty vypadaly, jak změnily místní přímořskou krajinu i podobu měst a jaké měly místo v kariérách svých tvůrců? To vše bude předmětem přednášky v Galerii výtvarného umění v Chebu.

.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru