Chodkyně vběhla řidiči pod auto, je těžce zraněná
Ilustrační foto
Karlovy Vary

KARLOVARSKO – Ve středu dne 21. února 2018 došlo v Karlových Varech kolem 10:00 hodiny k dopravní nehodě s těžkým zraněním. 76 letá chodkyně přecházela od autobusové zastávky k místnímu obchodnímu domu, a to na místě, které k přecházení nebylo pro chodce určené.

Došlo tak ke střetu s právě projíždějícím vozidlem, které řídil 47 letý řidič. Žena nárazem upadla na komunikaci a utrpěla těžké zranění nohy. Se zraněním byla ihned převezena do nemocnice k lékařskému ošetření s následnou hospitalizací. S oběma policisté provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu, která vyšla negativně. Ze zavinění dopravní nehody je podezřelá chodkyně, i přesto je případ nadále v šetření policistů.

PREVENCE:

Není-li na vozovce vyznačen přechod pro chodce, neznamená to, že vozovku nelze přejít. V tomto případě si ale sami musíte zvolit vhodné a bezpečné místo, kde tak učiníte.

Jakými pravidly se řídit?

• Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose.

• Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na silnici.

• Místo pro přejití vozovky zvolte tak, abyste využili svou znalost o délce brzdné dráhy vozidel. Napravo i nalevo od sebe musíte mít dostatečně dlouhý přehledný úsek, na kterém vidíte a posoudíte situaci na silnici, ale na kterém jste pro řidiče vidět i vy, aby mohli případně snížit rychlost jízdy a umožnili vám dokončit přecházení.

• Vstupujte do vozovky jen tehdy, neblíží-li se k vám žádné vozidlo nebo je s ohledem na vaši rychlost chůze dostatečně vzdáleno. Nesmíte donutit řidiče přijíždějících vozidel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy!

• Vozovku co nejrychleji (nikoliv zbrkle) přejděte a opět se před vstoupením do její druhé poloviny přesvědčte, že ani vozidla v protisměru vás neohrozí. Svou bezpečnost při přecházení vozovky zvyšte tím, že nebudete do vozovky vstupovat v nepřehledných místech. Ve městech je takovým místem řada stojících vozidel nebo odpadkových kontejnerů na kraji vozovky u chodníku, rohy ulic a třeba i dav lidí. Pro řidiče je rozpoznání postavy v těchto situacích mnohdy nemožné, a tak bude zajištění si bezpečného přecházení záviset pouze na vás.

(zdroj: ibesip.cz)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru