Roky ve výloze. Retromuseum v Chebu vám připomene podobu a význam výkladních skříní v Československu
Foto zdroj: Retromuseum Cheb
Zajímavosti

Cheb - Chebské Retromuseum připravilo pro své návštěvníky výstavu s názvem „Roky ve výloze. Sonda do aranžování výkladních skříní v Československu 1955 – 1989“. Jak výlohy v těchto letech vypadaly a zda sloužily skutečně jen k propagaci vystaveného zboží, se dozvíte na této zajímavé výstavě.

​Výkladní skříně v období socialistického Československa byly též jedním z kanálů politické propagandy a osvěty, vybízející k zdravějšímu životnímu stylu, spořivosti nebo pracovní morálce. Široce založený vzdělávací systém produkoval profesionální aranžéry v učebních oborech a na středních uměleckoprůmyslových i vysokých uměleckých školách. Propagační praxe probíhala v síti aranžérských středisek velkých podniků typu Pramen nebo Český svaz spotřebních družstev. Vlastní aranžérny s mnoha zaměstnanci měly i obchodní domy.

Větší celostátní propagační akce řídil reklamní podnik Merkur, který také realizoval velké výstavy a vyráběl propagační pomůcky, jež si objednávali aranžéři z celé republiky. Konaly se také soutěže tematických výkladních skříní a od roku 1969 i soutěžní bienále (umělecká přehlídka pořádaná vždy po dvou letech) aranžérské tvorby ARBIEN.

Fotografie z časopisu Propagace na výstavě doplňují snímky, skici a makety výkladních skříní z osobních archivů významných aranžérů nebo z archivu pražského obchodního domu Kotva. Další rozměr výstavy tvoří umělecká reflexe aranžování výkladních skříní – část cyklu „Pražské výlohy“ česko-švýcarské fotografky Iren Stehli. Chebský rozměr výstavě dodává soubor snímků Jaroslava Slavíka, zachycující proměny zdejších výkladních skříní.

Informace o výstavě a provozní době muzea naleznete také na webových stránkách Retromusea Cheb.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru