Klienti hazlovské PATY vyměnili ústav za domky v Hazlově a v Aši
Klienti hazlovské PATY vyměnili ústav za domky v Hazlově a v Aši. Foto zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Karlovy Vary

Hazlov - Karlovarský kraj nechal vybudovat nové domky v Hazlově a v Aši pro osoby se zdravotním postižením z Domova PATA v Hazlově. Pokračuje tak ve svém záměru přemístit klienty ústavních zařízení do běžného prostředí a za pomoci sociálních pracovníků je zapojit do společnosti. Podobně začali žít před časem lidé z hazlovské PATY v nových domácnostech ve Skalné.

Výstavba rodinných domů se uskutečnila v rámci takzvané transformace pobytového zařízení PATA Hazlov. „I v tomto případě pokračujeme v projektu, do kterého se kraj zapojil už v roce 2011. Snažíme se především o to, aby klienti dosud zvyklí na ústavní péči měli možnost žít jako jejich vrstevníci v přirozeném prostředí, aby rozvíjeli své schopnosti a dovednosti a časem našli třeba i odpovídající pracovní uplatnění. Domky v Hazlově obývá celkem 16 klientů, v nových domcích v Aši jich bydlí 8 a my věříme, že si na nový životní styl rychle a bez problémů zvyknou,“ uvedl náměstek hejtmanky Petr Kubis.

V Hazlově byly vybudovány tři nové domy s kompletním moderním vybavením, v nichž nechybí ani potřebné úpravy pro lidi se​ zdravotním postižením, jako jsou sprchová lůžka či vakové zvedáky. Celkové náklady dosáhly 28, 2 milionu korun, z toho dotace z Integrovaného regionálního programu tvořila 85 procent finančních prostředků, dotace z krajského rozpočtu 10 procent a zbylých 5 procent šlo od státu.

V Aši vyrostly dva domky, každý se dvěma individuálními domácnostmi, kde každou domácnost obývají vždy 2 klienti. Samozřejmostí jsou opět potřebné sociální služby. Náklady na vybudování domků dosáhly 10, 4 milionu korun, přičemž dotace z IROP opět činila 85 procent výdajů, 10 procent zaplatil kraj a 5 procent zafinancoval stát.

Prvních 14 klientů se v rámci projektu transformace stěhovalo z PATY Hazlov začátkem roku 2014 do opraveného rodinného domku v Krásné u Aše a do čtyř bytů v panelových domech v Aši. Dalších 15 klientů je následovalo koncem roku 2014, kdy se podařilo získat 7 nájemních bytů od města Chebu. Druhá část projektu se uskutečnila v roce 2015, kdy byla dokončena výstavba 3 rodinných domků v Jiráskově ulici v Aši. Tam našlo zázemí 18 klientů včetně šesti dětí. V červenci 2019 se do nového dvojdomku ve Skalné nastěhovalo dalších 9 klientů.

„Celkem bude organizace poskytovat komunitní sociální službu Domov pro osoby se zdravotním postižením pro 30 klientů v Aši a Hazlově a 50 klientů služby chráněného bydlení v Chebu, Skalné, Hazlově a Aši,“ uvedl Daniel Lindenberg, ředitel PATA Hazlov.

Karlovarský kraj má také v plánu nechat opravit nevyužívané školní dílny v areálu Gymnázia v Aši, kde bude mít příspěvková organizace zázemí pro management a údržbu. Na tento závěrečný projekt, jenž bude financován z krajského rozpočtu, už bylo vydané stavební povolení.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru