Od nového roku je pro podnikatele a firmy povinná datová schránka, založit si ji ale můžete už teď
Ilustrační foto: CC0
Karlovy Vary

ČR - Od 1. ledna platí pro podnikatele z řad fyzických osob a pro právnické osoby povinnost mít a využívat pro komunikaci s orgány veřejné moci datovou schránku. Datová schránka tak bude všem těmto osobám automaticky zřízena počátkem roku 2023.

Datovou schránku je ale možné zřídit si v předstihu již nyní. Má to své výhody. S úřady budete moci komunikovat online – kdykoli, odkudkoli a zdarma. S datovou schránkou vyřešíte papírování přes e-portál ČSSZ, výpis ze živnostenského rejstříku, daňové přiznání (MOJE daně).

O její zřízení lze požádat prostřednictvím oprávněné osoby buď osobně prostřednictvím Czech POINT, či písemně v listinné podobě. Fyzická osoba podnikající může využít i možnost online zřízení datové schránky za pomoci Identity občana (např. prostřednictvím eObčanky, bankovní identity nebo Mobilního klíče eGovernmentu).

Více informací lze získat na: www.chcidatovku.cz či na lince: 954 200 200. Lze využít i možnosti poradenství prostřednictvím e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru