Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Cílem pravidelných cest po kraji se tentokrát staly obce Bukovany, Nový Kostel a Krajková. Jednalo se o opakované návštěvy hejtmana Petra Kulhánka a radního Víta Hromádko v těchto obcích, tentokrát však na všech třech místech s jinými tvářemi na postech starostů.    

„Od naší poslední návštěvy v Bukovanech, Novém Kostele a Krajkové uplynuly dva roky a právě v tomto mezidobí volby určily mnoho personálních změn mezi starosty. Tak tomu bylo i v těchto případech. Jsem rád, že můžeme být nápomocni starostům například v situaci, kdy se ještě zcela neorientují například v možnostech využití krajských nebo národních dotací, což je v podstatě i nejčastěji projednávané téma. Tato problematika nepochybně vyžaduje mnoho času, ale pokud mají obce stanovené jasné strategické cíle a plány rozvoje, je už velmi jednoduché je správně nasměrovat, o což se vždy snažíme,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.                  

V Bukovanech se jednání zúčastnili kormě starosty Zdeňka Pauluse také další zastupitelé a ředitelka místní školy, která řeší problém s nedostatečnými financemi od Ministerstva školství. Snížení původního rozpočtu přináší značné potíže s vyplácením mezd nepedagogických pracovníků školy. V obci se postupně snaží měnit sociální klima, tuto snahu však znesnadňuje obchod s chudobou. Obec proto postupně vykupuje byty, které se staly předmětem spekulantů. Výraznou pomoc by přinesly cenové mapy, jež by určily průměrnou výši nájmu v dané lokalitě a zároveň stanovily i výši příspěvku na bydlení, čímž by zamezily dalšímu bujení obchodu s chudobou. Sociální klima také souvisí s bezpečnostní situací, vedení Bukovan proto zřídilo obecní policii, na jejíž technické vybavení kraj přispěje částkou ve výši 300 tisíc korun.              

I přes velmi náročné a napjaté vztahy mezi členy tří politických stran zastupitelstva v Novém Kostele se snaží současná starostka Gabriela Mlezivová řešit problémy, s nimiž se v obci potýkají. Jedná se například o tvorbu územního plánu, který je již mnoho let neplatný. Hledá také řešení situace, kdy řidiči porušují povolenou rychlost při průjezdu obcí. Protože je komunikace příliš úzká, nabízí se možnost umístění ukazatele rychlosti. Problematické by mohlo být také plánované ukončení praxe praktické lékařky, s velkou pravděpodobností za sebe ale bude mít náhradu, což by samozřejmě obec uvítala.     

Starosta obce Krajková Josef Horvát představil plánované rozvojové akce, mezi kterými je aktuálně rekonstrukce mateřské školy, jež bude zahájena v případě získání potřebné dotace, rekonstrukce místní restaurace a sálu, revitalizace požární nádrže a sídliště. Zde by měly být provedeny práce vedoucí ke zkvalitnění odpadového hospodářství, k rozšíření parkovacích ploch s částečným zachováním zeleně a zároveň také úpravy vodovodního řadu. V obci ordinuje oční lékařka, postrádají ale pediatra a praktického lékaře pro dospělé. S krajem by obec chtěla spolupracovat v rámci centrálního nákupu energií, což bude zajištěno prostřednictvím náměstka pro životní prostředí.        

„V letošním roce měly obce a města do 10 tisíc obyvatel poslední možnost zažádat o peníze z krajského Programu obnovy venkova pro období 2022-2024, ze kterého mohly získat celkem 750 tisíc korun v průběhu tří let. Skvělou zprávou je, že kromě jediné obce této možnosti využily všechny a kraj je tak mohl podpořit v oblasti výstavby, rekonstrukce nebo oprav infrastruktury a zároveň tak pomoci ke zlepšování kvality života v malých obcích a městech,“ doplnil radní pro rozvoj venkova a zemědělství Vít Hromádko.      

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru