Hořet začalo v domově před pátou hodinou ráno. Foto: Oldřich Hájek
Karlovy Vary

Vejprty – Ředitel Městské správy sociálních věcí ve Vejprtech Viktor Koláček ve středu obdržel oznámení o obžalobě, která mu dává za vinu tragický požár v ústavu pro mentálně postižené, ke kterému došlo v roce 2020. Požár způsobil klient domova, která podpálil ve společenské místnosti polštář. Přímo na místě, nebo na následky zranění v nemocnici zemřelo devět lidí. Po této tragédii musely všechny organizace sociálních služeb přijmout řadu protipožárních opatření.

Viktor Koláček žil v nejistotě čtyři roky. Tak dlouho trvalo, než policie uzavřela vyšetřování a spis předala státnímu zastupitelství, které ve středu 28. 2. podalo obžalobu k soudu v Chomutově. „Informace mi přišla datovou schránkou jako soukromé osobě, vidím tam tedy jen první stránku s tím, že jde o čin z nedbalosti. Ale čeho konkrétně se obžaloba týká a jaký trest mi hrozí, to netuším. Už jsem státní zastupitelství informoval, že zprávu zapomněli poslat právníkům," podotkl Viktor Koláček. 

Podle informací ČTK Viktoru Koláčkovi hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti trest od tří do deseti let vězení.

Viktor Koláček ve funkci ředitele organizace zůstává, má podporu od zřizovatele, tedy obce Vejprty. Už po požáru odmítl vinu. „Domov fungoval v budově tak jako po desítky let předtím. Teprve po tragickém požáru se začaly investovat peníze do zabezpečení. Do té doby k dispozici nebyly," podotkl Koláček.

Muž, který požár založil, byl nepříčetný, policie tedy jeho případ odložila. O požáru jsme tehdy informovali ZDE.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru