Co se změnilo od posledních návštěv v obcích a městech, zjišťovali zástupci kraje na svém výjezdu. Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Pokračování výjezdů do měst a obcí Karlovarského kraje tentokrát zavedlo hejtmana Petra Kulhánka a radního Víta Hromádko do Jindřichovic, Šindelové a Přebuze. Ve všech třech případech se jednalo již o opakované návštěvy, které ukázaly posun v řešení některých problémů. 

„Kromě Šindelové jsme se sešli se stejnými tvářemi jako při poslední návštěvě. Opět bylo velmi milé slyšet, že mnohé z potíží a nepříjemností, které v obcích vedení řešila, našly svá řešení. Nicméně i tentokrát jsme si odvezli několik úkolů a návrhů na zlepšení života zejména v menších obcích a vůbec nejmenším městě v České republice. I nadále se budeme snažit vycházet starostům a starostkám vstříc, protože jejich práce je pro nás nepostradatelná,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.                 

V Jindřichovicích je tématem číslo jedna zejména stav komunikací II. a III. třídy. Starostka Martina Majdáková považuje za nejhorší stav komunikace mezi Jindřichovicemi, Mezihorskou a Vřesovou a dále také úsek Dolní Nivy – Háj. Těmto škodí zejména těžké nákladní vozy, které z lesů přepravují odtěžené dřevo. Po cestě se tak řidiči velmi často setkávají s utrženými krajnicemi a poničeným povrchem. Protože však neexistuje dohledový orgán, je tato problematika jen velmi těžko řešitelná. V obci nyní bude zastupitelstvo rozhodovat o příspěvku pro místní restauraci z obecního rozpočtu. Jedná se o místo setkávání místních obyvatel a pokud by nebylo možné zachovat jeho provoz, zásadně by tento fakt zasáhl do komunitního života v obci. Jde problém, se kterým se na svých cestách zástupci kraje setkávají velmi často.    
        
Ve vedení obce Šindelová došlo od poslední návštěvy ke změnám a v čele obecního úřadu stojí starostka Věra Drozdíková. Ta seznámila hejtmana a radního se situací s odpadovým hospodářstvím, kdy obec ustoupila od podpory individuálních čističek pro jednotlivé domácnosti a vytipovala centra pro vznik lokálních septiků, k nimž se budou moci napojit další domácnosti. Šindelová se nachází v tzv. radonové zóně, proto zde řeší přítomnost radonu ve vodě. V obci nyní probíhá měření, na jehož základě by měla vzniknout studie, jež potvrdí nezávadnost vody. Potýkají se zde i s problémem absence dat pro pasportizaci do digitální technické mapy. Vedení obce se proto snaží získávat všechny odpovídající a potřebné dokumenty. Pochvalu si vysloužil projekt ve spolupráci s destinační agenturou Krušnohoří, který se snaží zajistit udržitelný cestovní ruch na území Krušných hor, a to v kooperacii s dotčenými městy a obcemi.         

„Od vedení měst a obcí velmi často slýcháme chválu na náš krajský Program obnovy venkova, ze kterého mohou obce v časovém rozmezí tří let čerpat 250 tisíc korun ročně. V Šindelové finance využili na vytvoření veřejného prostranství v Krásné Lípě, kam umístili komunitní gril, posezení a zbývá osadit ještě herní prvky pro děti. V Přebuzi pak finance využili na pořízení traktoru s radlicí, ten využívají zejména v pro zimní údržbu, ale využití nalezne i mimo zimní sezónu. Pro příští rok chystáme změnu tohoto programu, chtěli bychom do něj nasypat víc peněž a umožnit obcím čerpání kompletní částky už třeba hned v prvním roce tříletého cyklu,“ doplnil radní pro oblast rozvoje venkova Vít Hromádko.                  

Součástí návštěvy v Přebuzi bylo slavnostní zahájení provozu na mostu přes řeku Rolavu. Za jeho opravu kraj zaplatil 6,5 milionu korun. Protože Přebuz je nejmenším městem v ČR, bylo by pro něj naprosto nereálné most opravit. Kraj ho proto převzal do svého majetku, nyní, kdy byla rekonstrukce dokončena, dojde k předání zpět do majetku a správy města Přebuz. Na následném jednání na úřadě představil starosta Martin Bruoth další plány ohledně vybudování místního velkého parkoviště o rozloze jednoho hektaru. Snaží se tak zamezit neorganizovanému odstavování vozů návštěvníky Přebuze a blízkého okolí. Po zapracování změn do územního plánu pak nic nebude bránit podání žádosti na stavební úřad a realizaci projektu.    

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru