Foto: MP Karlovy Vary
Karlovy Vary

Jak vyřešit problém s neuhrazenými pohledávkami vůči městu? To se rozhodli řešit karlovarští strážníci ve spolupráci s magistrátem města v rámci svého oprávnění, které začali využívat v březnu letošního roku.

 O čem je řeč? O řidičích nebo provozovatelích motorových vozidel, kteří se z nějakého důvodu rozhodli nehradit udělené pokuty, a částka se tak vyšplhala do několika tisíců korun. Smyslem tohoto postupu je, aby řidiči uhradili nedoplatky z pokut za vybrané přestupky. Obdobným oprávněním disponují také policisté a celníci. Pokud řidič uhradí na místě hotově, nebo kartou své nedoplatky, nebo nedoplatky provozovatele vozidla, může v klidu pokračovat v jízdě s tím, že se výrazně sníží jeho šance na setkání s exekutorem. V opačném případě můžou strážníci, stejně jako jejich další uniformovaní kolegové, na místě zadržet tabulky státní poznávací značky, případně na vozidlo nasadit technický prostředek k zabránění v odjezdu vozidla, tedy „botičku“.

Strážníci tak v prvním případě řešili řidiče, který neuhradil částku přes 14 tisíc korun, a v tom druhém už neuhrazená částka překročila hranici 40 tisíc. A zatímco v tom prvním případě byl dluh zaplacený strážníkům na místě, aby se řidič vyhnul botičce či zadržení značek, v tom druhém případě si řidič na magistrátu města domluvil splátkový kalendář, aby mu vůbec byla botička z vozidla odstraněna. Jelikož se tento způsob řešení pohledávek i nástroj pro jeho vymáhání ukázal jako účinný, budou v něm strážníci pokračovat i nadále. Postup je stejný v případech nedoplatků v řádu stokorun, stejně jako v případech desítek tisíců korun.   

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru