Při výkopových pracích v lese našel muž bednu s 11 ručními granáty
Foto: Policie ČR
Karlovy Vary

Sokolovsko - Minulý týden v odpoledních hodinách oznámil 34 letý muž na linku 158, že v Oloví při výkopových pracích nalezl dřevěnou bednu, v níž se nacházelo 11 kusů válcových předmětů.

Tyto předměty vyndal z bedny na zem a při tom si uvědomil, že by se mohlo jednat o nevybuchlou munici, a proto nález ihned oznámil na policii.

Policisté se dostavili na místo a šetřením zjistili, že munice byla nalezena v lesním porostu cca 100 metrů od domu. Místo nálezu a jeho okolí zajistili a střežili, aby nedošlo k manipulaci s nevybuchlou municí. Operační důstojník na místo povolal pyrotechnika z expozitury Teplice. Ten určil, že se jedná o celkem 11 kusů útočných ručních granátů. Pyrotechnik nalezené granáty zajistil a odvezl k likvidaci.

2903municesokolov3

Manipulování s nalezenou municí může být velmi nebezpečné. Není tedy na škodu, připomenout si několik preventivních rad.

Jak se zachovat při nálezu podezřelého předmětu:

  • s nalezenou podezřelou municí nikdy nemanipulujte
  • je nutné vyrozumět policii a zajistit nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob
  • dále je nutné vyčkat příjezdu policie a dalších odborníků - psovoda se služebním psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin, pyrotechnika a dalších policistů

Pyrotechnik ke každému nálezu přistupuje tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musí zachovávat pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi. Proto je nutné zajistit bezpečný prostor pro jeho práci.
Na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn.

Jak to vypadá na místě nálezu?

Než pyrotechnik přijede na místo, pořádková policie místo označí, aby byl znemožněn přístup dalším, nepovolaným osobám. Úkolem policistů a služebního speciálně vycvičeného psa je prohledat nejbližší okolí nálezu, zda není na místě větší množství další nevybuchlé munice. Proto je nutné vždy poslechnout pokynů policistů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru