Cestujete letadlem? Na pražském letišti bude 145 kamer s automatickým rozpoznáváním obličejů
Letiště Václava Havla v Praze. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Praha - Sto kamer umožňujících automatickou detekci obličejů pokryje tranzitní prostor Letiště Václava Havla v Praze-Ruzyni. Vláda tento týden navíc schválila návrh Ministerstva vnitra, který umožní umístit dalších 45 kamer také do veřejného prostoru letiště.

Ministerstvo vnitra (MV) letos v testovacím provozu ověřilo funkčnost rozšíření pokrytí tranzitního, tedy neveřejného prostoru Letiště Václava Havla systémem automatické biometrické detekce obličejů. Jde o další z řady opatření, kterými MV zvyšuje bezpečnost na mezinárodních letištích.

Test ukázal, že k plnému pokrytí tranzitního prostoru stačí 100 místo původně plánovaných 145 kamer. Proto MV rozhodlo 45 těchto kamer umístit do veřejných prostor letiště na místa s vysokou koncentrací osob, především kolem informačních tabulí, kde se cestující i doprovod na delší dobu zastavují.

„Jsem rád, že se nám nakonec podaří rozšířit pokrytí systémem s automatickým rozpoznáváním obličejů kromě tranzitního i o veřejný prostor. To je dobrá zpráva pro všechny,“ uvedl k plánu MV ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že rozmístěním 145 kamer dojde k výraznému zlepšení zabezpečení obou prostor. „Původní návrh z roku 2017 s pokrytím veřejných prostor z finančních důvodů nepočítal, přitom právě v něm se volně pohybují davy lidí,“ dodal ministr vnitra.

Kamery a vstupenky

MV současně připravuje i zvýšení bezpečnostního systému na ostatních mezinárodních letištích, o kterém Jan Hamáček informoval vládu před dvěma týdny. Zadávací řízení na projekty pro letiště v Brně-Tuřanech, Karlových Varech, Pardubicích a Ostravě-Mošnově vypíše MV do konce tohoto měsíce.

Součástí projektů, díky kterým získají tato letiště stejnou úroveň zabezpečení jako Letiště Václava Havla, je mj. vybudování moderního kamerového systému s automatickou detekcí obličejů, vstup do veřejných prostor na palubní vstupenku nebo systém detekce radioaktivního záření.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru