Babiš je kandidátem na světový rekord. Během let ve vrcholné politice zchudl o 55 miliard
Premiér Andrej Babiš. Foto zdroj: CC0
Zajímavosti

ČR - Takřka čtyřleté působení Andreje Babiše v roli premiéra se v rámci stávajícího mandátu chýlí ke konci. Podle v pondělí zveřejněného žebříčku tuzemských miliardářů, který sestavil týdeník Euro, disponuje Babiš majetkem čítajícím 68 miliard korun. Náleží mu tak šestá příčka.

Týdeník Euro započítává do Babišova majetku holding Agrofert, jehož formálním vlastníkem jsou dva svěřenské fondy Babišovy rodiny. V době Babišova nástupu do premiérské funkce, v druhé polovině roku 2017, týdeník Euro vyčísloval jeho majetek na 111 miliard korun. Týdeník i tehdy započítával do Babišova majetku holding Agrofert. Týdeník to zdůvodnil tak, že „převod akcií na svěřenské fondy je podle nás ‚účelovka‘ a za reálného vlastníka Agrofertu nadále považujeme Andreje Babiše osobně.“

„Během svého působení v roli premiéra tak Babiš zchudnul o 43 miliard korun, tedy o částku mezi podobně situovanými miliardáři v daném období nadprůměrnou. O její nadprůměrnosti svědčí to, že se v letech 2017 až 2021 propadl ze 2. na 6. místo žebříčku tuzemských miliardářů,“ okomentoval finanční sestup premiéra ekonom Lukáš Kovanda.

Ještě výrazněji Babiš zchudnul od roku 2014, na jehož počátku do vrcholné politiky vstoupil, tehdy jako ministr financí. Před sedmi lety, kdy coby strážce státní kasy začínal, vyčíslil týdeník Euro jeho majetek na 115 až 130 miliard korun. Přisoudil mu tehdy rovněž druhé místo mezi tuzemskými miliardáři. Pokud vyjdeme z průměru těchto dvou čísel, z částky 123 miliard, Babiš do dnešních dní zchudnul o 55 miliard korun.

To, jak se Babišův majetek vyvíjel v letech 2014 až 2021, zachycuje graf níže. Staví převážně na vyčíslení miliardářova majetku dle metodiky týdeníku Euro, aby byla zajištěna optimální srovnatelnost mezi jednotlivými roky.

0110babiskz

Vývoj Babišova majetku během jeho let ve vrcholné politice tedy připomíná volný pád. Česko se tak opět stává světovým unikátem. Lidé po celém světě totiž v ministerské, ba premiérské funkci zpravidla bohatnou, někdy až „zázračně“. Český ministr financí, později premiér však nejen nezbohatl, ale zchudl. A nebývale. Jde dost možná o historický světový rekord v rozsahu zchudnutí během zastávání ministerské a premiérské funkce.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru