Chystáte se na lyže nebo snowboard? Poradíme, jak nejlépe připravit tělo na zimní sporty
Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - Zimní sportovní sezona nám pomalu začíná. A Češi jsou známí milovnicí lyžování a v posledních letech i snowboardingu. Oba sporty jsou ale velmi náročné na naše pohybové ústrojí a pokud se sportem teprve začínáte, je dobré se správně rozhodnout, jestli si vyberete lyže či snowboard. A samozřejmě před tím, než vyrazíte na hory, je důležité tělo připravit na zátěž. Vaše kolena i svaly vám později poděkují.

Pokud se chystáte na hory a nejste častý návštěvník posiloven či jinak necvičíte či nesportujete, je dobré tělo před (nejen) před zimními sporty připravit. Než si nazujete lyžáky či snowboardové boty, tak je dobré minimálně 2 týdny předtím posilovat dolní končetiny. Ideální jsou dřepy a výpady nohou. Díky tomu si pomůžete od menšího třesu nohou během sportu a zároveň docílíte i větší stability.

„Jako prevence proti bolestem kloubů a úrazu je určitě dobré nosit i kvalitní čtyřbodovou sportovní ortézu na kolena. Ta ochrání proti poškození kolenních vazů. Tu je vhodné používat například i po operaci či různých úrazech kolene,“ doporučuje prim. MUDr. Jarmila Zipserová z Neurorehabilitační kliniky Axon.

Lyžování je pro tělo „přirozenější“

Jak lyže, tak snowboard mají podobné dopady na naše pohybové ústrojí – zatěžují především dolní končetiny (nejvíce lýtkové a stehenní svalstvo). Ty musí tlumit přetížení vzniklé sjezdem a nerovností sjezdovky, a trupu, který se podílí na zpevnění těla a udržení rovnováhy.

Zároveň ale najdeme v těchto sportech i odlišnosti, především v tom, jak využívají svaly dolních končetin. Pro naše tělo je přirozenější lyžování, protože podobnější chůzi. Při lyžování se stejně jako při chození pohybujeme směrem vpřed a naše nohy jsou v podobném rozložení, jako při chůzi. Lyže navíc velmi dobře působí na stabilizaci těla a končetin, které musí vyrovnávat zatížení působící na člověka při sjezdu. Na snowboardu se pak pohybujeme bokem vpřed s pevně připnutýma nohama. A to není pro naše tělo přirozený pohyb, jak u dolních končetin, tak i v oblasti trupu a páteře.

U snowboardu hrozí poranění ruky u lyží zase kolen a zlomeniny

Co se týká nejčastějších zranění, tak u obou sportů bývají rozdílná. U snowboardu se většinou jedná nejčastěji o pohmoždění či zlomeniny v oblasti zápěstí, způsobené snahou snowboardisty zbrzdit pád právě pomocí rukou.

„U lyžařů se zase zejména jedná o poranění kolen, která jsou při sjezdu, a především při pádech často silně přetěžována. Velmi četné jsou též úrazy při střetnutí se s dalším lyžařem ve větší rychlosti. Zde se jedná o úrazy v oblasti ramen. Nejčastěji dochází k pohmožděninám,

v horším případě k vykloubení nebo zlomenině. Samozřejmostí by mělo být nosit ochrannou helmu, u snowboardistů pak bederní chránič. U lyžařů a snowboardistů jsou pak vhodné ke zvážení i chrániče se kolen a zápěstí,“ říká prim. MUDr. Jarmila Zipserová z Neurorehabilitační kliniky Axon.

Před každou jízdou se protáhněte

Pokud chcete předcházet zraněním a unaveným svalům, je důležitý strečink po a před pohybem. U obou sportů je zatěžováno především svalstvo dolních končetin a trupu.

„Důležité je protažení zmiňovaných svalových skupin především bezprostředně před vstupem na svah či vlek. Důležité je protáhnout lýtkové a stehenní svaly, dále také procvičit trup i ruce. Skvělou rozvičkou je také tzv. plank. Při něm zapojujete všechny svaly souměrně a najednou,“ doporučuje prim. MUDr. Jarmila Zipserová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru