Pohyb na čerstvém zimním vzduchu působí blahodárně, s příchodem zimy ale na fyzickou aktivitu zapomínáme
Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - I v zimě bychom měli zůstávat aktivní a zvolit správnou formu pohybu. Výlety do hor se staly oblíbenou zimní kratochvílí, kterou lze zaplnit volný čas. Pobyt v mrazivém horském prostředí má na naše tělo hned několik blahodárných účinků, a to jak z fyzického, tak psychického hlediska.

„Horský vzduch je totiž dokonalá čistička našich plic, které se roztáhnou a okysličená krev se rozproudí do celého těla. Nízké teploty pak donutí naše tělo k efektivnější termoregulaci, otužíme se, podpoříme svůj metabolismus. Dále posílíme svalový aparát a zlepšíme i fyzickou kondici,“ říká MUDr. Kristina Slavíková, revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP).

Ideálním sportem na zimu jsou například běžky, které patří k oblíbeným kardio aktivitám a jsou skvělým tréninkem celého těla, vhodný je rovněž nordic walking či jogging. Přípravu a následný pohyb v zasněžené přírodě bychom však rozhodně neměli podceňovat. Jednou ze zásad je neprochladnout. Ve svém mobilním telefonu bychom rovněž měli mít nainstalovanou aplikaci Záchranka, která slouží ke snadnému kontaktování záchranářů.

„Její výhodou je, že automaticky ukládá a sdílí polohu, kde se právě nacházíte. Pokud se v horách ztratíte, budou záchranáři díky aplikaci jednoduše vědět, kde vás mají hledat,“ pokračuje doktorka Slavíková a upozorňuje, že pro pobyt v zimní přírodě je důležité kvalitní obutí i oblečení. Funkční oblečení dostatečně zahřeje, odvede pot a brání nastydnutí. Kdo nechce vynechat ani v zimě například běhání, ideální je volnější tempo, do 70 procent maximální tepové frekvence. Dýchejte také nosem a před během se dobře rozcvičte.

Na pozoru však musejí být kardiaci, zimní měsíce totiž s sebou přinášejí určitá rizika. „Pravidelný pohyb prospívá každému, a kardiakům obzvlášť, dobrou kondici by si měli udržovat celoročně a neměli by na pohyb zapomínat ani v zimě. Důležité je ale dávat pozor na prochladnutí. Chlad může stahovat tepny a kvůli tomu pak stoupá i krevní tlak. Rozhodně se nedoporučuje pobývat několik hodin ve velkém mrazu, byl by to velký nápor na organismus i srdce,“ dodává revizní lékařka VoZP.

V nízkých teplotách má náš organismus mnohem vyšší nároky na energii a tekutiny. V zimních měsících proto konzumujme alespoň jedno teplé jídlo denně, ideálně dvě. Nápoje bychom měli pít teplé, nikoli však horké. Ty totiž ubírají tělu část energie, určené k jeho ohřívání, na ochlazení příliš horkého nápoje. A netýká se to jen čajů, ale i polévek. Také je vhodné omezit pití alkoholických nápojů, nejen že dehydrují, ale vytvářejí falešný pocit tepla.

V zimě je samozřejmě důležitý i odpočinek. Jednou z velmi dobrých relaxačních technik vhodných právě pro chladná období roku je sauna. „Klasické finské či infra saunování má vliv na prokrvení organismu, zlepšení cirkulace krve a následné odstranění různých blokád, což se projeví zlepšením celkového fyzického i duševního zdraví. Při saunování dochází k otevření kožních pórů a pocení a tím se náš organismus i částečně detoxikuje. V zimním období je prokázaný pozitivní vliv saunování na posílení imunity,“ uzavírá MUDr. Kristina Slavíková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru