VIDEO: V areálu hlubinného dolu Centrum se má získávat zelený vodík v terénní laboratoři
Vizualizace budoucí podoby areálu. Zdroj: Sev.en
Zajímavosti

Mostecko - V místech, kde se hlubinným způsobem na Mostecku těžil tradiční energetický zdroj, hnědé uhlí, se budou zkoumat nové technologie. V areálu někdejšího dolu Centrum má vzniknout terénní laboratoř, kde se bude vyrábět takzvaný zelený vodík. Zkušenosti tam budou přímo na místě nabírat vysokoškoláci z ústecké univerzity.

„Rozbíhají se projekty v Operačním programu Spravedlivá transformace. Jeden ze strategických projektů, který je připravovaný, je GET centre UJEP, kde skupina Sev.en je partnerem. Jedna z aktivit toho projektu je vznik pilotního provozu pro výrobu zeleného vodíku, který bude vyrábět vodík pomocí fotovoltaiky," říká Vít Kopecký, manažer transformačních projektů skupiny Sev.en.

Univerzita vytvoří studentský program a studenti si budou moci vyzkoušet výrobu zeleného vodíku přímo v praxi. „Realizaci tohoto projektu vidím jako velmi důležitou, jelikož praktické části výuky na vysoké škole jsou částmi nejdůležitějšími, zároveň jsou nejzajímavější a hlavně nejzábavnější. Díky této laboratoři v rámci projektu by se student v budoucnu mohl podívat na průmyslové řešení výroby zeleného vodíku a poté se sám podílet na tomto provozu," hodnotí student ČVUT Vít Klajbl, který se ve svých pracech zabývá energetikou.

S největší pravděpodobností by terénní laboratoř měla vznikat v roce 2024, zahájení pilotního provozu je v plánu v roce 2025.

Na projektu se podílí vedle ústecké univerzity a energetické skupiny Sev.en také ÚJV Řež.

Více v naší reportáži.

https://www.youtube.com/watch?v=9Q7tscMFtQQ

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru