Předražené jídlo a pití, nalévání pod míru. Inspektoři se zaměřili na filmový festival
Ilustrační foto
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Česká obchodní inspekce se během konání Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zaměřila na dodržování zákonů při nabídce a prodeji zboží.

Inspektoři provedli 117 kontrol a v 56 případech zjistili jejich porušení. „Nejčastěji prodejci nedodrželi správné míry nápojů a hmotnosti pokrmů. Oproti roku 2017, kdy k rozdílům v předražení docházelo u každé druhé kontroly a bylo až v desítkách korun, došlo v letošním roce ke zlepšení. Až na vzácné výjimky dosahovaly rozdíly v předražení několik málo korun,“ říká ředitel regionální ČOI Jan Řezáč.

Česká obchodní inspekce Karlovarského a Plzeňského kraje se v minulém týdnu zaměřila na obchodníky, kteří využili vysoké návštěvnosti Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. ČOI provedla 117 kontrol a porušení právních předpisů zjistila ve 48 procentech. Nejvíce prodejci porušovali zákon o ochraně spotřebitele. Jednalo se především o nedodržení míry nápojů a hmotnosti pokrmů. Ve dvou případech inspektoři zaznamenali předražení až o 100 Kč. V jednom případě nebyla spotřebiteli dolita čtvrtina nápoje a nedodána polovina pokrmu. Ve druhém případě provozovatel nedodržel hmotnost pokrmu. Další významnější předražení, které se týkalo nepřesné míry alkoholického nápoje, bylo v hodnotě 50 Kč. Ostatní předražené nákupy dosahovaly jednotek korun. Další porušení se týkala nápojových a jídelních lístků, které byly pouze v cizím jazyce. Dále spotřebitel nebyl řádně seznámen s cenou či mírou nápojů nebo na provozovně chyběla úředně ověřená měřidla a cejchované sklo.

Ve spolupráci s Ústeckým a Libereckým inspektorátem ČOI bylo během festivalu provedeno několik kontrol zaměřených na prodej alkoholu mladistvým. Ve třech případech byl mladistvému alkohol prodán. Ve dvou případech se jednalo o prodej tvrdého alkoholu a v jednom případě o míchaný nápoj Spritz.

Inspektoři ČOI na místě uložili 32 pokut v celkové výši 67 tisíc korun. Dalších 24 případů bude řešeno v rámci správního řízení.

Česká obchodní inspekce dlouhodobě monitoruje dodržování právních předpisů na jednotlivých ročnících Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. V porovnání s rokem 2017, vyhodnotila chování prodejců na letošním MFF příznivěji, jelikož v minulém roce procento zjištění přesáhlo 60 procent. V letošním roce to bylo necelých 48 procent. Nedodržení míry nápojů a hmotnosti pokrmu, až na výjimky, dosahovaly jednotek korun. V roce 2017 se inspektoři s předražením setkávali častěji, a to u každé druhé kontroly, rozdíly byly až v desítkách korun.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru