FOTO: Za lamami do Mostu jezdí až z druhého konce republiky. Můžete se s nimi vyfotit nebo vyrazit na procházku
Chovatelka Alena Průšová. Foto: Alena Nečasová
Zajímavosti

Most - Stádečko mosteckých lam alpak se rozrostlo o dalšího člena. K fešákům Jerrymu a Freddiemu z Alpakárny nyní přibyl Roger, devíti měsíční sameček z brněnské zoo. Všichni budou pomáhat při lamaterapii.

„Roger už má menší průpravu ze zoo, třeba chůzi s ohlávkou, ale na procházky s veřejností se vydá pravděpodobně nejdřív za dva týdny. V tuto chvíli se samci musí sžít, ujasnit si vzájemné postavení ve skupině a zvyknout si na nové prostředí. Alpaky jsou zvířata náchylná na stres, proto musíme dát mláděti čas, aby se rozkoukalo. Podle našich zkušeností to však nebude dlouho trvat. Jsou to inteligentní a společenská zvířata, i v zoo žil Roger v menším stádu s otcem, matkou a další samicí, neočekáváme tedy žádné potíže,“ popisuje chovatelka Alena Průšová. „Kvůli novému přírůstku jsme zvětšili dosavadní výběh o cca 200 metrů čtverečních a nainstalovali rozsáhlý kamerový systém, aby byli kluci v bezpečí. To vše díky dotaci poskytnuté Statutárním městem Most, za kterou tímto velmi děkujeme,“ dodává Průšová.

0802lamy

Stádečko mosteckých lam alpak se rozrostlo o dalšího člena. Foto: Alena Nečasová

Lamí hoši chodí na procházky po mosteckých Zahražanech a místní už je velmi dobře znají. „Bydlíme kousek a syn vždy kouká z okna, zda nejdete ven,“ píše fanynka Monika na facebookovém profilu Alpakárna. Takový lamatrekking lze objednat jednoduše telefonicky či e-mailem. „Oblíbenou službou je také rodinné či dětské focení, které probíhá v naší čtvrti, většinou v parku. Vyfotit alpaky není jednoduché, máme už svou dvorní fotografku Alenu Nečasovou, která to s kluky umí a během pár minut vykouzlí báječnou vzpomínku,“ říká Alena Průšová.

0802lamy3

Kluci si na sebe zvykají. Foto: Alena Nečasová

V létě Jerry a Fred dělali společnost při lekcích jógy pod širým nebem a zúčastnili se i dětského dne v Oblastním muzeu a galerii v Mostě. „I letos plánujeme dětský den v muzeu, pokud nám to epidemie dovolí. Nově budeme také navštěvovat místní domovy pro seniory, kde nabídneme lamaterapii, kterou jsme dosud poskytovali pouze dětem, třeba těm z mosteckého stacionáře. Poptávka je také po mini kurzech plstění lamí vlny pro děti i dospělé,“ plánuje chovatelka.

Za rok, co Alpakárna nabízí své služby veřejně, se s Jerryho a Freda stali díky jejich roztomilosti menší čtyřnohé celebrity, u nového přírůstku Rogera to jistě nebude jinak. Známí jsou tito chlupáči i za hranicemi našeho města. „Velmi mě překvapuje zájem klientů, kteří jedou třeba i z druhého konce republiky. Všichni navíc žasnou, jak moc pěkné město máme, což já jako patriotka velmi oceňuji. Návštěvníci výlet spojují často i s návštěvou jezera nebo Hněvína či kostela.“

0802lamy4

Společné dovádění. Foto: Alena Nečasová

Populární jsou alpaky i na sociálních sítích. „Tato zvířata, u nás dosud vnímaná z velké části jako exotická, si většinu obdivovatelů získají svou roztomilostí. Naše fanoušky necháváme nahlédnout do jejich každodenního života. Málokdo si je při osobním setkání neoblíbí, takže bychom rádi začali nabízet i vlastní merch s Jerrym, Fredem a Rogerem - různé upomínkové předměty nebo trika s vtipnými nápisy a to i pro dospělé, ti nás totiž momentálně navštěvují více než rodiny s dětmi,“ nastínila Alena Průšová další plány na letošní rok.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru