Sluneční paprsky probouzejí přírodu, mezi prvními se po zimním spánku objevují ježci
Foto: Jitka Fárová
Zajímavosti

Březno u Chomutova – Je pátek 11. března, 11 hodin dopoledne a po ulici si to pomalou rozvážnou chůzí vykračuje ježek. Evidentně se, podle jeho tempa, právě probudil ze zimního spánku.

Ježci se probouzejí obvykle v březnu nebo dubnu, a tak není vyloučené, že některého na procházce můžete potkat. „Venku se už ježci pohybují vzhledem k denním teplotám, začínají vylézat a opouštět místa, kde ulehli k zimnímu spánku,“ řekl Miroslav Brtnický, hlavní zoolog ze Zooparku Chomutov.

Ježci, podle zoologů, ztratí během zimního spánku 20-25% své váhy. „Nejsou ještě úplně v kondici po té hibernaci, proto se můžou objevit i před den. Navíc v noci teploty klesají pod nulu. Ale už teď se probouzí hmyz a také ostatní bezobratlí, takže ježek ví, kde si tu potravu má najít a jak se zase dostat do formy,“ vysvětlil vrchní chovatel z děčínské ZOO Petr Haberland.

Od příštího týdne teploty budou, podle předpovědi, stoupat, což pro ježky znamená více tepla a samozřejmě i potravy. Brzy totiž začnou ježčí námluvy.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru