FOTO: Tady je království jara. U krušnohorského městečka jsou louky poseté krokusy
Foto: Jan Macháček
Zajímavosti

Drebach/Německo - Každý rok od začátku března do konce dubna se milovníci květin sjíždějí do krušnohorského městečka Drebach v Německu, aby obdivovali, co příroda dokáže. Celkem na sedmi hektarech tu kvetou fialové krokusy. Na tisíce květin se sjíždějí podívat turisté i ze zahraničí a obdivují místní přírodní krásu. Lokalita je vyhlášena přírodní památkou.

Jak se do Drebachu dostat?

Drebach leží jen 25 km od hranic s Německem a na turisty jsou tu připraveni. Jsou tu směrovky, a to jak na parkoviště, tak i na rozkvetlé louky. Nechybí samozřejmě naučné tabule. Turisté se smí pohybovat pouze po vyznačených cestách. Pozor na děti a psi! Krokusy jsou totiž mírně jedovaté.

edeniky 2123

Krokusy

Krokusy neboli česky šafrány, jsou hlíznaté rostliny, pro které typické výrazné ozdobné květy a malé čárkovité listy. Květou brzy na jaře. U nás najdeme šafrán bělokvětý a karpatský. V Drebachu zase šafrán neapolský.

edeniky 2122

Jak se sem krokusy dostaly?

Pastor jménem David Rebentrost (1648 - 1703), který byl ve zdejší obci lékař a šlechtitel ošetřil saského kurfiřta Johanna Georga II po lovecké nehodě v nedaleké honitbě. Jako poděkování si za poskytnutou pomoc mohl vybrat a odnést tři rostliny z botanické zahrady v Drážďanech. Jednou z těchto tří rostlin byl právě jarní krokus. Semínka pak v průběhu století roznesli ptáci a jiná zvířata po okolí a tak zde nyní roste v tak hojné míře.

(Zdroj: www.krusnohorci.cz)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru