VIDEO: V Žatci zahájilo činnost unikátní Přírodovědné centrum. Návštěvník v něm procestuje vesmír a pozná planetu Zemi v pohybu
Přírodovědné centrum bude otevřeno i pro veřejnost.
Zajímavosti

Žatec - Školám i veřejnosti z celého Ústeckého kraje bude sloužit unikátní Přírodovědné centrum Žatec, které se právě otevírá. Po pátečním slavnostním představení centra proběhne v sobotu 26. března Den otevřených dveří pro veřejnost. Od příštího týdne zahajuje Přírodovědné centrum TK 14 svůj běžný provoz.

Přírodovědné centrum Žatec nebo-li Technický klub TK 14 patří mezi 19 technických klubů v Ústeckém kraji, jejichž aktivita je směřována na podporu polytechnického i odborného vzdělávání a na podporu gramotností.

​Samotné náklady na vytvoření centra činily dohromady 18 milionů korun. Hlavní část 14 milionů korun byla na technologii a personální zajištění, z čehož 95 procent pokryla evropská dotace a 5 procent byla spoluúčast na dotaci, již pokrylo město Žatec, které je provozovatelem centra. Zbylé 4 miliony potřebné na stavební úpravy v budově školy uvolnil Ústecký kraj. „Dalších cca 2,5 mil Kč dostaneme z dotačního titulu IROP 5, které poputují do 3D Technologie a hologramu,“ uvedl místostarosta Žatce Radim Laibl.

https://www.youtube.com/watch?v=azT16XghMao

Hlavním cílem je popularizovat vědu, podporovat přírodovědné vzdělávání a nabízet atraktivní přednášky pro širokou veřejnost. „Přírodovědné centrum bude zajišťovat přednášky pro děti i veřejnost, ale také bude podporovat další vzdělávání pedagogů z celého Ústeckého kraje,“ uvedl vědecký pracovník a žatecký radní Pavel Pintr, který byl iniciátorem myšlenky na vznik žateckého Přírodovědného centra.

275767218 5102508303195735 5930257004391733149 n 8b00d

Věda na kouli. Zde se promítají různé animace globálních jevů na Zemi.

Samotné centrum bylo vybudováno v historické budově žatecké zemědělské školy, kde od loňského roku vznikly dvě speciální místnosti, v nichž budou a Věda na kouli a Digitárium. Jde o přednáškové prostory, v nichž budou lektoři dětem i dospělým přednášet různá témata za pomoci moderní techniky. Věda na kouli je založena na promítání kulového obrazu na velkou kouli uprostřed místnosti, což slouží k zejména k přednáškám z astronomie, geografie, ekologie či geologie. Digitárium naopak nabízí promítání na kulovou klenbu, tedy pohled uvnitř pomyslné koule, a přinese přednášky například z oblasti fyziky, chemie či robotiky.

275084547 994008574856975 6064851834123324702 n d9e1f

Digitárium. Tady se cestuje vesmírem.

​Součástí Přírodovědného centra Žatec budou navíc otevřené dílny s různým zaměřením: Jedna bude na Chrámu chmele a piva, která se bude věnovat chmelařské oblasti. Dvě na Střední průmyslové škole elektrotechnické v Žatci se budou věnovat umělé inteligenci. Další otevřená dílna je přímo v centru a zaměřuje se na robotiku, starají se o ni Kroužky robotiky a programování, které v Žatci fungují už několik let.

Do budoucna plánuje Přírodovědné centrum úzkou spolupráci s Inovačním centrem Ústeckého kraje nebo UJEP v Ústí nad Labem. „Podepsali jsme s nimi Memorandum o spolupráci, jsme velmi rádi, že jsme našli společnou řeč a budeme spolupracovat. Věříme, že investice do polytechnického vzdělávání a podpora a rozvoj potenciálu našich dětí se městu v budoucnu vrátí,“ dodal místostarosta R. Laibl.

Otevírací doba pro školy:

  • Út, St, Čt 8:00 – 13:00

Otevírací doba pro veřejnost:

  • So 10:00 – 17:00

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru